23 Şubat 2014 Pazar

YABANİ TRABZON HURMASI

Büyük 5 lt pet şişe ortasından kesilir. Kapağı delinerek şerit halinde kesilmiş mutfak bezi geçirilir. Kapak kapatılır. Şişenin üst kısmı ters çevrilerek huni gibi olan kısmına toprak doldurulur. Alt kısımdaki parçaya da su konur. Şerit ucu suya değdiğinden ,diğer ucu da toprak içinde olduğundan toprağı nemli tutar. Sık sık sulama yapmanıza gerek kalmaz. Bu şekilde yabani Trabzon hurması ve Altın çilek (iri taneli) ektim.

ÇİÇEK TOHUMLARI EKİLDİ




Tohum takas grubundan gelen çiçek tohumları plastik poşetlere ayrı ayrı ekildi.
Bu mevsim karanfil....Zinya çiçeği... Şebboy.. Gazanya... Gelin çiçeği..... Datura... avize çiçeği.... Mine çiçeği....Pervane çiçeği,... kısa kadife çiçeği...., turuncu-sarı top kadife....aster.....vs ..

DİKKAT:Çiçek tohumları için erken bir tarih. Çiçek tohumları mayıs başında direk bahçeye ekilmeli ve daha sonra yerlerine taşınmalıdır. Hava ısınmadığı için çiçek tohumları ev ortamında çok cılız oluyor ve yavaş yetişiyor.

DOMATES TOHUMLARI EKİLDİ



Bahçe toprağı elendi. İçerisine yanmış hayvan gübresi ve AOÇ toprağı eklenerek harmanlandı. Saksıya yayılan toprak üzerinde tohum ocakları açıldı. Bir gece önce ıslatılmış tohumlar çay kaşığı ile 2 şer , 3 er ocakların içine suyu ile yerleştirilir. özellikle dibe çökmüş tohumlar seçilir. Üzerine bir cm kadar toprak eklenir ve düzlenir. Havlu kağıt örtülerek sulanır. Sulama işlemi kapağı süzgeç gibi delinmiş pet şişe ile yapılırsa tohumlar yerinden oynamamış olur. Saksının üzeri strech film ile kaplanarak sera etkisi yapılır. Karanlık ve ılık bir ortamda çimlenmeye bırakılır. Nemi azaldıkça sulanır. 
Ben bu mevsim  tohumu Maraşdan gelen domates, Yadiğar tarafından verilmiş gerçek Ayaş domatesi, geçen yıl yetiştirdiğimiz Ayaş domatesi , Yalovadan gelen sırık domates ve siyah domates tohumları ektim.